Noaptea Alba a Poeziei de la FILIT 2022

Bilanțul lui Andrei Zbîrnea în 2022

De data asta am întârziat cu bilanțul (nepermis), bazându-mă pe faptul că am creat un template în 2021. Voi încerca să rămân cât mai succint și să nu omit lucrurile relevante din participarea mea la literatură, podcast sau jurnalism cultural. Un loc aparte îl ocupă desigur proiectul meu de suflet, Mornin’ Poets. Dar să le luăm pe rând.

I. Antologii, Concursuri, Cronici, Lansări & Interviuri

2022 a fost pentru mine anul antologiilor. Au fost nu mai puțin de 3 astfel de cărți, printre care și una de proză. Se poate spune că e debutul meu editorial într-un volum în ceea ce privește proza & narațiunea. Apoi am recidivat într-un volum coordonat de Emanuela Ignățoiu-Sora, ce o să apară la Vellant în 2023. Se numește Cartea de Doliu. Iată însă lista cu cele 3 antologii în care am semnat în 2022.

Lansarea Celor Mai Bune Texte ale Revistei Zugzwang. Foto: Mihai Solovăstru

Volumul meu, nick cave@bergen (CDPL, 2021), a fost destul de răsfățat în 2021. M-am bucurat și de multe stories și postări în Instagram și Facebook, dar și de o nominalizare la un premiu important. Volumul apărut pe final de 2021 a prins lista scurtă la Festivalul Național de PoezieNicolae Labiș”, ediția a 53-a, desfășurat la Suceava și Mălini. E cu adevărat o onoare și un moment important pentru parcursul meu.

Noise Poetry, una dintre cele mai importante pagini de poezie din online-ul românesc, a menționat nick cave@bergen printre cărțile importante din 2021-2022, chiar în capul listei de cărți importante din 2022! Vecinătatea cu titluri precum La marginea bună a corpuluiRaluca Boantă (OMG, 2022), ColectivaIoan Coroamă (OMG, 2022) sau transcender Bogdan-Alexandru Petcu (Charmides, 2022).

Lansare nick cave@bergen la Suceava, 1 aprilie 2022

nick cave@bergen a avut parte și de o receptare solidă în 2022. Sunt 10 cronici apărute online sau în print și una în așteptare. Iată lista:

  1. Gabriel Nedelea în Ramuri;
  2. Andrei Mocuța în Arca;
  3. Romeo Aurelian Ilie în Kooperativa Citestema.ro;
  4. Mihok Tamaș în Familia;
  5. Cristina Pașcanu/Dimineți Târzii pe propriu blog.
  6. Andreea Pop în Familia;
  7. Iulia Stoichiț în Arca;
  8. Valentin Ion Ceaușescu pe SemneBune;
  9. Roxana Ilie în Mozaicul;
  10. Savu Popa – Revista Euphorion;

Menționări în Social-Media (Instagram și Facebook) au venit de la (sper să nu omit pe nimeni): Ana Pasanciuc, Alina Vițel, Noise Poetry (în mai multe rânduri), Poezia de Duminică, Andrei Mocuța, Andrei Panțu, Mihók Tamás, Dana Pascu, Georgiana Codre, Dimineți Târzii, Valentin Ceaușescu, Iulia Stoichiț, Florin Hălălău, Anastasia Coste, Sorin Smărăndescu, Marcel Vișa, Ioana Vintilă, Diana Bădica, Simona Petrișor, Simona Sigartău, Poezie Moleculară, Claudia Lasculescu, Ramona Boldizsar, Dana Pascu, Jovi Ene, Lavinia Bălulescu, Ferma de Gânduri, Iulian Ciocan, Anda Vahnovan, Charlotte van Rooden. Sper că nu am uitat pe nimeni!

Alina Purcaru și Șerban Axinte m-au menționat în bilanțurile poetice pe 2021, ceea ce nu e deloc puțin lucru! Mai mult, Vlad Pârvu, Bogdan-Alexandru Petcu și Radu Emanuel Mihai au lăsat impresii pe Goodreads, iar cartea a adunat, la momentul scrierii acestui bilanț, 37 de steluțe. 4,27 e media notelor în momentul scrierii bilanțului,

Au existat și o serie de evenimente/lansări, în care am început să simt din nou viața culturală de dinainte de pandemie. Redau mai jos datele exacte și actorii care au fost alături de mine la acele evenimente:

  • 17 ianuarie 2022 – Lansare 1 la Colegiul Național Mihai Eminescu. Organizatoare: Virginia Olaru;
  • 2 martie 2022 – Lansare 2 la Colegiul Național Mihai Eminescu. Organizatoare: Virginia Olaru;
  • 1 aprilie 2022 – Lansare la Suceava – Colegiul Național ‘’Petru Rareș’’. Moderatori: Gheorghe Cîrstian și Vlad Sibechi. Eveniment la care a citit și Amalia Mayer.
  • 10 aprilie 2022 – CDPL Fest 191 – București, The Pub – Lansare nick cave@bergen, alături de Diana Iepure și Florin Hălălău. A fost lansat și volumul Lacrima Tatălui de Romeo Aurelian Ilie, la care am moderat o discuție cu autorul și cu Cristian Gălățanu.
  • 19 mai 2022 – Colegiul Traian. Lectură alaturi de Virginia Olaru; Moderatoare: Ioana Sandu;
  • 23 iulie 2022 – Lansare nick cave@bergen la Sibiu. Alături de Teodora Coman și Radu Vancu. Organizator – Constantin Buduleci.

În 2022, am acordat și 3 interviuri pentru publicații cu abordări destul de diferite.

II. Festivaluri, Evenimente, Reviste Literare și Traduceri

Ca și în 2021, cel mai important eveniment pentru mine a fost din nou FILIT. De data asta am avut un rol foarte important în zona de poezie de la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, rol pe care îl descriu în continuare. Până acolo însă, mi-a plăcut să fiu din nou selecționer la Craiova, unde i-am și le-am propus pe Ioan Mateiciuc, Iulia Stoichiț, Alina Vițel și Andrei Panțu. Dar iată cum au arătat festivalurile și evenimentele pentru mine, într-o ordine chirurgical cronologică:

  • 20 martie 2022 – CDPL Fest 190 (Lectura din Elena Vlădăreanu,  non stress test și bani.muncă. timp liber) – Organizator: Un Cristian;
  • 21 martie 2022 – Lectură Video pe Pagina Junimea XXI, de ziua internațională a poeziei – Poezia celuilalt. Am citit dintr-un poet din antologia Către Saturn, înot. Tineri poeți din Ungaria.
  • 27-28 mai 2022 Festivalul de Literatură Transdanubiană Craiova – Lansare nick cave@bergen; Unul dintre cele mai faine festivaluri de poezie, aflat în creștere de câțiva ani. M-am bucurat din nou de momente unice și de un meci al lui CSu Craiova, de la tribuna oficială. Îi felicit pe Gabi Nedelea, Silviu Gongonea și Elena Bălășanu pentru tot ce construiesc pentru comunitate!
Poza de final de Festival Transdanubian
  • 12 iunie 2022 – Lectură la Lacul Morii organizată de Stoian G. Bogdan;
  • 31 iulie 2022 – Festivalul „Gellu Naum”, ediția a VII-a. Lectură la Comana din nick cave@bergen; Organizatoare: Simona Popescu.
  • 8 octombrie 2022 – Podul poeziei: tur stradal și lecturi. București, Muzeul Literaturii. 7 poeți contemporani citesc din poeți dispăruți și din propriile creații: Mugur Grosu, Răzvan Țupa, Peter Sragher, Viku Zenescu, Violeta Anciu, Yigru Zeltil, Andrei Zbîrnea. Moderator: Mircea Dan Duță.
FILIT 2022 – Teatrul Național “Vasile Alecsandri” Iași. Cu Mihók Tamás, Simona Sigartău și Ruxandra Burcescu

Momentul de fericire totală l-am trăit tot la Iași, la FILIT. Am moderat 3 evenimente de poezie , am prezentat Noaptea Albă a Poeziei (cu Radu Vancu și Miruna Vlada) și am citit din textele mele într-o sală de sport, alături de Teona Galgoțiu. Iată cum a arătat FILIT-ul meu, desfășurat:

 21 octombrie

Colegiul Tehnic „Virgil Madgearu” Iași – Scriitori printre liceeni – Invitați: Teona Galgoțiu, Andrei Zbîrnea;

 Scriitori în Centru: Invitate: Anastasia Gavrilovici, Veronica Ștefăneț, Moderator: Andrei Zbîrnea;

Andrei Zbîrnea, Anastasia Gavrilovici, Veronica Ștefăneț

Noaptea albă a poeziei – maraton de lecturi publice – Moderatori: Radu Vancu, Miruna Vlada, Andrei Zbîrnea

22 octombrie

Scriitori în Centru: Invitați: Ioan Coroamă, Claudiu Komartin, Moderator: Andrei Zbîrnea;

23 octombrie

Scriitori în Centru – Invitați: Teona Galgoțiu, Mihók Tamás, Moderator: Andrei Zbîrnea

Ziua mea de naștere a adus prima lectură la Institutul Blecher din 2016 încoace. Pe 20 noiembrie 2022 am citit primul într-o companie foarte faină: Rozana Mihalache și Codrin Bucur. A fost ediția 265, moderată sub forma unui atelier de Ioana Tătărușanu și Claudiu Komartin. A plouat cu găleata la a IV-a lectură de la Institut.

AZ & CK

În ceea ce privește aparițiile în reviste , am fost CEVA mai selectiv în 2022. Am răspuns în 2 anchete ale Revistei Vatra și am coordonat 2 numere cu poezie în revista toplițeană Toplitera. Aici i-am selectat pe Mihók Tamás, Constantin Buduleci, Andreea Petcu și Emilia Nedelcoff. Mulțumesc Macrinei Lazăr pentru încredere! La început de 2022 am publicat și în Revista din Galați Axis Libri. Alina Neculachi a coordonat respectivul număr. Un poem a apărut și în revista Planeta Babel, cu care am avut o colaborare de aproape un an. Nu uit nici de poemul Nu mai suntem în anii ’80, găzduit de Revista Zugzwang.

În 2022, a apărut și o traducere a poeziei mele în limba spaniolă, grație Roxanei Ilie. Textele au apărut în Peru, în revista Kametsa. Emilio Martin Paz Panana e cel care a găzduit poemele respective.

III. Mornin’ Poets + Alte Ateliere (Siret și Timișoara)

În 2022 am atins bornele 50 și 60 la Mornin’ Poets și am revenit face2face după mai bine de 18 luni de online. Au fost 19 ateliere, acoperind episoade din 5 sezoane. Numele de care ne-am bucurat de data aceasta la ateliere au fost: Șerban Axinte, Vlad Drăgoi, Robert Elekes, Florin Dumitrescu, Irina Georgescu, Ana Săndulescu, Răzvan Andrei, Alexandra Bodnaru, Vlad Alui Gheorghe, Livia Roșca, Cătălina Stanislav, Emanuela Ignățoiu-Sora, Cristina Stancu (online), Ștefan Manasia, Ramona Boldiszar, Ligia Keșișian, Sorin Gherguț, Elena Bălășanu, Ioan Mateiciuc (hibrid – fizic + online). După 64 de ateliere legate de Lente Arcului (dar și multe online), episodul 65 ne-a găsit mutați la Cafeneaua Veche 9, noua casă Mornin’ Poets. Inagurarea a făcut-o poetul și prietenul siretean Ioan Mateiciuc.

Mornin’ Poets 65

Anul acesta Mornin’ Poets a fost și despre cartea lui Constantin Buduleci, care a scos în lume (la aer) Orașul Covoarelor. Am vorbit la lansarea de la Gaudeamus, la invitația editurii Tracus Arte, avându-l partener de dialog pe Teodor Dună. În 2023, Sezonul 14 MP continuă cu Ștefania Mihalache, Gelu Diaconu, Monica Manolachi și Angelica Stan.

2022 a adus și un apendice pentru Mornin’ Poets la Dâmbovița Delivery. Monica Manolachi și cu mine am construit Poezie pe Dâmbovița. Au participat cursanți și antrenori de la Mornin’ Poets, într-o după-amiază frumoasă de septembrie, pe malul Dâmboviței. Au citit: Florin Dumitrescu, Cristina Ispas, Diana Geacăr, Oana Ninu, Cristina Stancu, Andrada Yunusoğlu, Constantin Buduleci, Iarina Tavă, Carla Boboc, Letiția Provian, Claudiu Țăruș, Oana Nasta, Nadina Nicolov, Monica Manolachi și Andrei Zbîrnea.

Inspirat de ceea ce am construit la Mornin’ Poets în anii din urmă, au venit către mine și două ateliere de scriere creativă la Siret și Timișoara. Primul a fost un featuring de zile mari cu Ana Săndulescu, iar al doilea a fost cu studenții și studentele din OSUT Timișoara. A fost diferit să lucrez cu liceeni și apoi cu cei de facultate, însă au fost experiențe extrem de utile. Îmi place să cred că am lăsat ceva în urmă. Le mulțumesc lui Ioan Mateiciuc și Anastasiei Coste pentru Siret (dizart), respectiv Timișoara (Student Fest).

Foto: Ioan Mateiciuc

Am fost din nou președintele juriului la Festivalul de Poezie Gellu Naum. Al treilea an, de data asta avându-i colegi pe Andrei Mocuța, Ana Săndulescu, Anca Zaharia și Savu Popa. Din nou liceeni și elevi de gimnaziu foarte talentați. În 2023, Virginia Olaru mi-a promis o transformare radicală a festului, și eu abia aștept să vă divulg din surprize foarte curând.

IV. Video – podcast, videopoem

Deși am înregistrat sensibil mai puține podcasturi Beturi Show (între 10 și 15), 2022 a însemnat pentru mine participarea la 3 podcasturi importante din peisajul cultural românesc.

Linkurile vin în continuare:

BONUS – videopoemul realizat de prietenii de la Cenaclub, la poemul Fargo 5:59 AM:

V. Jurnalism cultural + interviuri

2022 a adus mari provocări la nivel de proiecte editoriale. Am continuat cu Kooperativa și am deschis două noi colaborări: Revista Familia și Planeta Babel. Din păcate, a doua (inițiativa Mariei Petricu) nu a rezistat pentru mine decât un an. Planeta a fost print, lună de lună (ianuarie-decembrie), iar eu am contribuit la numerele 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 și 11. Dintre interviurile publicate aici în 2022, le amintesc pe cele cu Diana Iepure, Cristina Pașcanu, Ruxandra Burcescu, Jan-Willem Bos, Florin Jianu și Cătălina Stanislav. De asemenea, am fost selecționerul principal pentru poezie. Nume de la Mornin’ Poets, dar nu numai, au apărut în numerele revistei: Sorin Voicu, Narcisa Șichet, Ioana Pătulea, Monica Manolachi, Cristina Revenco, Florin Hălălău, Andra Marina Ivan, Daniela Vizireanu, Cristian Gălățanu, Silviu Gongonea, Roxana Ilie, Gabriel Nedelea, Elena Bălășanu, Andreea Stana, Simona Sigartău, Virginia Olaru, Gelu Diaconu, Mihai Marian, Alina Vițel, Ștefan Tudor Baciu, Cornelius Drăgan, Alexandru Ovidiu Vintilă etc. Unii dintre cei publicați au debutat editorial, alții au revenit după mult timp în print sau într-o revistă. Rubrici permanente în revistă au avut și poate vor mai avea Constantin Buduleci, Andrei Panțu și Sorin Smărăndescu. Planeta Babel va continua în 2023 doar în online cu Maria Petricu și Paul Burcia. Am fost onorat să ocup 10 luni poziția de redactor-jedi.

Bruce Soord, Jon Sykes și AZ

Scrisul meu despre muzică a revenit la viață datorită propunerii venită de la Mihók Tamás și îmbrățișată de Mircea Pricăjan. Rubrica mea din Familia se numește Discografic și disecă albume noi din sferele progressive, stoner, post rock, dar și din zone alternative. În 2021 am publicat print texte despre concertul Riverside de la București, albumele Magna Carta Cartel [MCC] și Red Hot Chilli Peppers, dar și interviul cu basistul The Pineapple Thief, Jon Sykes. În ianuarie va apărea un text despre formația românească, Taiga Dream, pe care am redescoperit-o mulțumită Danielei Bejinariu și lui Daniel Sorescu. La momentul publicării acestui material, erau disponibile online următoarele texte:

Am scris și în 2022 despre poezie la Kooperativa Poetică. Nu cât aș fi vrut, însă sunt câteva texte care merită menționate. Sunt doar cărți una și una. Am presărat printre ele și ceva interviuri. Îi mulțumesc lui Constantin Piștea pentru sprijinul necondiționat și din 2022!

În 2022, s-au alăturat Kooperativei Carla Boboc, Cristina Ispas, Miruna Romanciuc și Cristina Pașcanu. Le mulțumesc foarte mult lui Romeo Aurelian Ilie, lui Savu Popa, Iuliei Stoichiț, Andradei Yunusoglu, Antoniei Mihăilescu și Ramonei Boldiszar pentru dăruirea și pasiunea de care dau dovadă. Le mulțumesc și organizatorilor de la FILIT pentru invitația pe care am onorat-o din partea KP Citește-mă în 2022 și sper să ne vedem și-n 2023!

VI. Alte mențiuni + proiecte 2023 (decalog de 12)

  1. I-am propus în PEN România și au fost admiși în decembrie 2022 pe Cătălin Mihai Ștefan și Ruxandra Burcescu;
  2. Am contribuit cu un text la Revista Borussia Dortmund România 2022. Se intitulează Neven Liebe și e o poveste personală despre parcursul stopperului sârg Neven Subotić, care a jucat 10 ani la BVB.
  3. Nu am reușit să avansez prea mult cu volumul meu de proze scurte Mongolia. Sper 2023 să fie anul exploziei prozei mele.
  4. Am proiectat deja și sezonul 15 din Mornin’ Poets. Va dura din 12 martie până pe 7 mai. Ne vom bucura de prezența Ioanei Miron, a lui Mihai Marian, a Minei Decu, a lui Gabriel Nedelea și a Ligiei Pârvulescu;
  5. România – Țările de Jos 3-3 la scrabble în 2022. Să vedem cum va arăta duelul cu Charlotte van Rooden în 2023! Scrabble în limba română
  6. Dealerul meu de tricouri Dortmund mi-a găsit o comoară. Un tricou home cu Dedé din sezonul 2006-2007. Mai multe meciuri cu Borussia în bar, în 2023? Poate și o vizită pe stadion;
  7. Nu m-am mai exteriorizat la un meci de fotbal ca la finala Argentina – Franța de la Liverpool-BVB din 16 aprilie 2016. Acum s-a lăsat cu bucurie, atunci a fost 4-3 pentru Cormorani, după ce în minutul 67 era 2-3 pentru noi;
  8. Să ajungem, eu și Sim, în Norvegia – Oslo + Bergen = LUV;
  9. Să reluăm podcastul Beturi Show. Probabil într-un alt format;
  10. Mai multe vizite la Sibiu. Regiunea are atât de multe de oferit!
  11. Seratele PEN. Mulțumesc, Radu pentru sprijinul acordat și sper să ne iasă, Ruxandra (Burcescu) și Denisa (Duran).
  12. Am terminat pe locul 2 la Concursul de Pronosticuri World Cup Qatar 2022 de pe Grupul de Pronosticuri Filme & Cărți. A fost cu happy-end și pentru mine și pentru Leo Messi.

THE END – FOR NOW

Leave a Reply

Your email address will not be published.