Pragul Vaida, aniversare Andrei

Bilanțul meu pe 2023 – poezie, evenimente, jurnalism cultural

Anul acesta trișez puțin spontaneitatea bilanțurilor pe care le-am construit în anii din urmă, asta și pentru că mi-am notat cuminte cei mai importanți pași din 2023. Așa că voi avea categoriile împărțite pe luni, cronologic. De notat, încă de la început că vizita în Norvegia (7 zile) e un obiectiv atins de care sunt foarte mândru. Oslo, Bergen și zona montană au devenit palpabile mulțumită prietenului Steinar Lone. Dar să le luăm sistematic, la fel ca în anii anteriori.

I. Mornin’ Poets

Atelierul Mornin’ Poets, pentru care sunt deschise înscrieri de sezon #18, a ajuns la final de 2023 la borna 81. 16 antrenori care au populat 4 sezoane sau fracții de sezoane. Notez numele lor în continuare aici: Ștefania Mihalache, Gelu Diaconu, Monica Manolachi, Angelica Stan, Ioana Miron, Mihai Marian, Mina Decu, Gabriel Nedelea, Ligia Pârvulescu, Mugur Grosu, Silvia Grădinaru, Laura Francisca Pavel, Teona Galgoțiu (online), Lena Chilari, Dmitri Miticov și Gabriela Feceoru (online).

Mornin’ Poets cu Ioana Miron

Casa atelierului a fost mai întâi Cafeneaua Veche 9 din centrul Capitalei, iar apoi ne-am mutat (din decembrie) la Alambik, unde continuăm și în 2024. De notat la capitolul MP sunt și dosarul tematic din Revista Familia, dar și lecturile publice de la Institutul Blecher ale Clarei Caradimu, Ancăi-Ioana Câdă, Simonei Sigartău și Irinei Francisca Ion. Continuăm în 2024 și ne apropiem tot mai mult de 100 de ateliere. Sunt deja antamate atelierele cu: Silviu Gongonea, Ovidiu Baron, Radu Andriescu, Alex Văsieș, Bogdan – Alexandru Petcu, Deniz Otay, Radu Vancu și Mihók Tamás.

II. Apariții în reviste și în media – poeme, interviuri și podcasturi

În 2023 am scris foarte mult, momentul februarie însemnând debutul programului săptămâna și poemul. O parte din textele incluse în viitorul meu volum Valea Săpunului. Poemele Crăiesei au apărut în următoarele reviste, după cum urmează:

Apariție în Revista Tomis
 • Aprilie – în ediția online a Revistei Golan;
 • Iulie – în Revista Tomis (online + print);
 • August – în revista online Critic Arad;
 • August – poem exclusiv online în Revista Familia;
 • Octombrie – poem publicat pe pagina de Facebook Noise Poetry;
 • Decembrie – inclus în Box Office. Poezia în varianta print a Revistei Familia. Va fi și online prin martie 2024;

Texte mai vechi sau inedite am publicat în O Mie de Semne, Revista Zugzwang, alt poem în Zugzwang, Revista Literadura din Buzău, numărul aniversar de 7 ani (print și online). Un grupaj de poeme urmează să apară și în Revista Timpul din România, ediția din Republica Moldova (tot din suita Văii Săpunului).

Tot la capitolul poezie proprie intră și cele 3 cronici venite după 2 ani de la apariția cărții nick cave@bergen (CDPL, 2021). Textele sunt semnate de Felix Nicolau (Facebook), Savu Popa în Euphorion și de Corina Moisei-Dabija pe Filme-Cărți.

Ziua Internațională a Cititului Împreună

La capitolul apariții media, am bifat un moment la TVR Craiova (vorbind despre Festivalul Transdanubian, ediția a III-a), podcastul Rețeaua de Povești (invitatul Corinei Ozon) și o revenire la Drept de Autor, la Radio România Cultural, în emisiunea Georgetei Drăghici și un interviu cu impresii de la FILIT, publicat de Diana Iepure pe blogul Editurii Paralela 45. Un alt interviu mi-a fost luat de Valeria Coțofană pentru Revista Timpul din România, ediția din Republica Moldova. El a apărut deocamdată în print la Chișinău.

O întâlnire foarte dragă, care mi-a dat surplus de energie în acumulatori a fost și zoom-ul online de Ziua Internațională a Cititului (1 februarie 2023) împreună cu elevii dintr-a XI-a de la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae din Gheorgheni, Harghita. Cele mai bune feedback-uri le primești de la cei mai tineri cititori. Evenimentul nu putea avea loc fără sprijinul profesoarelor Cosmina Maria Nan, Simona Sigartău și fără Anastasia Coste, colega de panel.

III. Antologii

Sunt câteva volume de semnalat și aici. Voi începe în primul rând cu Panglica Neagră, volum coordonat de Emanuela Ignățoiu-Sora, în care m-am bucurat să fac acest exercițiu cathartic și să scriu despre pierderea bunicii mele materne, Mămăița Ana. Volumul, unul pe care nu și-ar fi dorit nimeni să îl scrie, a beneficiat și de trei lansări: Cărturești Verona (26 ianuarie), online (pe pagina editurii și pe cea Cărturești – 7 martie) și la Litere (6 aprilie). Sperăm că am adus puțină alinare prin aceste texte cititorilor care au pierdut pe cineva drag.

Poeme izolării

În august, a apărut Antologia  „Poemele Izolării” (Editura Muzeelor Literare Iași, 2023), coordonată de poetul Cătălin-Mihai Ștefan. Poemul meu din nick cave@bergen și-a găsit noi cititori cu această ocazie. Am mai fost inclus și în antologiile de la festivalurile sibiene Astra Poetic, intitulată Travelers, și în cea de la Poets in Transylvania.

IV. Festivaluri, Evenimente proprii, Evenimente Online, evenimente moderate

E zona unde m-am bucurat să-mi iau cele mai multe zile de concediu de odihnă în 2023. E probabil cel mai plin an pentru mine și cu greu va putea fi atins nivelul acesta de oboseală frumoasă. Le voi trece în revistă cronologic.

Noise Poetry – februarie 2023, văzut de Andreea Zaleschi
 • 25 februarie – Clubul de Lectură Noise Poetry Buzău – Lansare nick cave@bergen. Alături de Cornelius Drăgan și Gina Zaharia, moderator Marian Mihai;
 • 17 martie – moderator la Poetic. Relația Grafică. Performan(ce) Grafic în Versuri – Ioana Miron & Răzvan Țupa, la Zilele Poeziei de la Cărturești;
 • 20 aprilie – Seratele PEN – LIBERTATEA Cuvântului. Focus – Ungaria, Iran, România – Invitați; Liana Ganea, Fatma Yilmaz, Péter Demény. Moderatori: Ruxandra Burcescu, Andrei Zbîrnea;

Un proiect care-mi este foarte drag și pe care l-a inițiat Carmen Florea la Cărturești este Poetic HUB. Poezia neconsacraților adusă unui public mult mai larg decât cel al uzualelor cenacluri. M-am bucurat să fiu moderator la 3 dintre cele 6 evenimente (5 + ediție pilot). Iată pe scurt despre ce a fost vorba în evenimentele în care am implicat:

Poetic HUB la Street Delivery 2023
 • 28 apriliePoetic HUB #1– cu Alexandra Lipară, Daniela Bejinariu, Daniela Vizireanu, moderatori: Andrei Zbîrnea, Marian Mihai;
 • 16 septembrie Poetic Hub #3 la Street Delivery. Invitați: Anastasia Gavrilovici, Angelica Stan, Ștefania Mihalache, Laura Francisca Pavel, Simona Sigartău, Anca-Ioana Câdă, Simona Petrișor, Anca Chimoiu, Florin Dumitrescu, Șerban Mihalache și Andrew Davidson-Novosivschei. Moderator: Andrei Zbîrnea. Aici am avut orașul ca personaj principal și am pus H2H poeți/poete consacrați/e cu neconsacrați/e.
 • 20 octombrie – Poetic HUB #4 la FILIT. Cu Andrada Strugaru, Lucian Balan și Romina Hamzeu. Moderatori: Elena Simion și Andrei Zbîrnea.
 • Venim cu evenimente Poetic HUB și în 2024!

După acest scurt intermezzo, revenim la cronologie:

 • 11 mai – Lectură la Junimea XXI, atelier de lectură online, coordonat de Cătălin Mihai Ștefan – am citit texte din Valea Săpunului. Poemele Crăiesei;
 • 2-5 iunie – Festivalul Transdanubian, Ediția a III-a. Lecturi + Desant Mornin’ Poets & Friends. Cu Simona Sigartău, Anca-Ioana Câdă, Constantin Buduleci, Simona Petrișor, Bogdan Alexandru Petcu, Carla Boboc, Andrei Zbîrnea și Miruna Romanciuc.
Gabriel Nedelea, Andrei Zbîrnea, Constantin Buduleci la Festivalul Transdanubian
 • 17 iunie – Faza Națională a Festivalului Național de poezie “Gellu Naum” – 2023. De data asta o mini-tabără, la Brezoi. Emoții, energie bună și ateliere de scriere. Evenimentul nu ar fi putut avea loc fără implicarea fabuloasă a profesoarei Virginia Olaru și a colegilor de juriu: Ana Săndulescu, Andrei Mocuța, Miruna Vlada și Anastasia Coste.
 • 11-13 August – ASTRA Rock Festival 2023 = ASTRA Poetic 2023. Travelers. Organizatori: Ovidiu Baron și Radu Vancu. Cu participarea următorilor autori și autoare: Teodora Coman, Rita Chirian, Marin Mălaicu-Hondrari, Claudiu Komartin, Anastasia Gavrilovici, Simona Sigartău, Dan Coman, Radu Vancu și Andrei Zbîrnea. Părți din poemele mele pot fi încă văzute în vastul spațiu expozițional de la Muzeul Astra Sibiu.
ASTRA Poetic 2023. Travelers
 • 30 Septembrie – Atelierul de creație literară “Vlad Ioviță”, cu Dumitru Crudu și Mircea Dan Duță;
 • 11-13 octombrie. Poets in Transylvania, Sibiu (13 oct lectura mea + participare la evenimentul cu elevii de la Liceul Pedagogic);
Tara Skurtu & Andrei Zbîrnea@Poets in Transylvania
 • Acum vorbim despre FILIT, unde am fost din nou pe baricade, mai ales cu Scriitori/Scriitoare în Centru, la evenimentele dedicate poeziei.
 • 19 octombrie – Scriitori în Centru la FILIT. Magda Cârneci și Florin Partene. Moderator: Andrei Zbîrnea.
 • 20 octombrie – Scriitori în Centru la FILIT. Alina Purcaru și Artiom Oleacu. Moderator: Andrei Zbîrnea.

Scriitori în Centru. Alina Purcaru și Artiom Oleacu. Moderator: Andrei Zbîrnea

 • 20 octombrie – 21 octombrie – Participare la Noaptea Albă a Poeziei.
 • 21 octombrie – Scriitori în Centru la FILIT. Cătălina Matei și Lucian Vasilescu. Moderator: Andrei Zbîrnea.
 • 20 noiembrie – Lectură la Pragul Vaida, Oradea. Cu Simona Sigartău. Moderatori: Mihók Tamás și Radu Bejan;

Pragul Vaida 6 – Oradea, 20 Noiembrie 2023

 • 23 noiembrie – Eveniment Online de la Editura Cartex. Cu Cristina Alexandrescu, Andrei Dósa și Andrei Zbîrnea. Moderatoare: Ramona Boldizsar.
 • 6 decembrie – Lectură-performance la Cenaclul Visceral de la Londohome. Foarte bună pregătire pentru SWORDS 2024!

V. Jurnalism Cultural

Dacă ai ajuns cu lectura aici, meriți un premiu. El va consta într-o colecție de linkuri în care eu am scris despre muzică (mostly progressive), cărți de poezie și am publicat câteva interviuri interesante. În total 27! Cele trei case principale care m-au găzduit în 2023 sunt Revista de Cultură Familia (online și print), Matca Literară (online și print) și platforma Citeștemă prin Kooperativa Poetică. Voi include doar linkuri către contribuțiile care au ajuns online în 2023:

BONUS – unul din ultimele episoade din podcastul BETURI 1X2:

Ce va fi în 2024? Abia aștept să aflu. Sper să colaborăm și atunci!