asemic andrei

Scrisul meu în 2018 & more (II)

Dacă în articolul anterior am vorbit în principal de modul în care a fost răsfățată poezia mea în 2018, azi a venit rândul acelui more din titlu. Acest more cuprinde evenimentele culturale pe care le-am organizat și gestionat (ca titular sau ca simplu colaborator), dar și scrisul meu din afara literaturii (jurnalism cultural, jurnalism sportiv și, mai nou, jurnalism în zona de EV (Electric Vehicles) și, desigur, copywriting. Dar să o luăm pe rând.

2. Evenimente culturale, ateliere, performance, gale

mornin poets s01

Noutatatea pentru mine în 2018 în ceea ce privește evenimentele a fost proiectul Mornin’ Poets, proiect pe care Simina Diaconu a avut curaj să mă lase să-l gestionez. Despre proiect am povestit pe larg în Prăvălia Culturală . Interviul a venit la inițiativa Danielei Hendea. Despre ateliere (despre patru dintre cele cinci) am reușit să scriu și cîteva cuvinte, într-o manieră proprie. Uneori au fost relatări, alteori au fost versuri, altă dată nici eu nu știu ce am vrut să fac cu aceste sneak peakuri.

elena vladareanu iulia stoichit andrei zbirnea

Dream Teamul meu poetic i-a și le-a cuprins (în ordine cronologică) pe Miruna Vlada (16 septembrie), Sorin despoT (30 septembrie), Svetlana Cârstean (14 octombrie), Elena Vlădăreanu (28 octombrie) și Claudiu Komartin (11 noiembrie). Am avut de fiecare dată la atelier cel puțin 15 cursanți (uneori chiar peste 20), oameni cu meserii diferite, cu preocupări diferite, dart cu o curiozitate aparte în ceea ce privește poezia.

Asta a și vrut Clubul Revdepov să facă cu acest atelier: să îi aducă mai aproape pe poeții aspiranți de cei mai apreciați poeți și cele mai apreciate poete ale momentului.

svetlana carstean atelier 14 octombrie

Și sezonul al doilea are ambiții mari. Antrenorii care au acceptat provocarea (mergem în continuare pe o paritate de 3:2 în favoarea poetelor) sunt nume importante în poezia ultimilor ani. Vor fi alături de noi Tara Skurtu, Simona Popescu, Romulus Bucur, Lavinia Bălulescu și Vasile Leac. Vă așteptăm!

****************************************

2018 a însemnat și continuarea celor două tipuri de evenimente pe care le-am realizat în ultimii ani alături de Iulia Militaru, Anca Bucur și Mircea Dan Duță. Contribuția anterioară a lui Felix Nicolau este în continuare valoroasă pentru Blitz Show Revival, dar și pentru frACTal.

jana orlova blitz 8

Am avut două Blitzuri (edițiile #7 și #8), evenimente de performance care i-au adus alături de noi pe Vasile Mihalache, Ligia Keșișian, Iulia Modiga,  yigru zeltil (11 aprilie în Green Hours), Val Chimic (Valentina Chiriță) și Jana Orlová (din Republica Cehă, al treilea star străin prezent la Blitz).

fractal IV feminism

În ceea ce privește frACTal-ul, aici ne-am desfășurat mai mult. Am avut patru ediții, după cum urmează:

  • frACTal I – 31 ianuarie 2018. Invitați: Gorun Manolescu și Octavian Perpelea. Moderator: Mircea Dan Duță. Green Hours
  • frACTal II – 12 martie 2018. Invitați: Elena Vlădăreanu și Caius Dobrescu. Moderatoare: Iulia Militaru. Green Hours
  • frACTal III (ediția cehească) – 7 mai 2018. bilingv (româno-ceh). Invitați: Monika Hojná, Sînziana Șipoș, Ciprian Măceșaru, Andrei Zbîrnea (aici am prezentat prima dată textele traduse în cehă de MDD).  Moderator: Mircea Dan Duță. Cărturești Verona
  • frACTal IV – 15 noiembrie 2018. Invitate: Iuliana Lungu, Daniela Hendea, Medeea Iancu. Moderator: Andrei Zbîrnea. Londophone. Aici merită menționată contribuția Angelei Marinescu, în rolul villainului în tot ceea ce privește discuția despre feminism.

Tot în 2018, ca o mențiune notabilă, am încercat să dau o mînă de ajutor la organizarea Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, proiect inițiat de Elena Vlădăreanu. În 2019, îmi doresc să pot contribui mai mult în această direcție.

**************************************************************

3. Jurnalism, copywriting, alte direcții

Mai mult decât în 2017, grosul scrisului meu non-fiction s-a axat pe lumea sportului. Le mulțumesc lui Florin Caramavrov și lui Edi Tecșan pentru șansa pe care mi-au dat-o în proiectul SPORTescu. Au fost 48 de texte în 52 de săptămîni, ceea ce reprezintă o cadență foarte bună. Textele mele au acoperit în principal fotbalul și tenisul.

kloop liverpool bvb

Am să las aici doar două linkuri, unul la proiectul la care am ținut foarte mult, Mcdonaldizarea fotbalului (patru episoade și o paralelă cu teoria sociologului George Ritzer) și unul la poezia pe care am scris-o foarte repede Simonei Halep, înainte de finala de la Roland Garros (primul Slam).

Tot în zona de sport au fost și colaborările cu proiectele Supercote.ro și Parigo. De asemenea, actualul meu job full-time își trage seva tot din această zonă. Podcastul BETuri Show (demarat în septembrie, podcast de fotbal și de pariuri, ajuns deja la episodul 9) este un pariu din 2018, pe care îl vreau câștigător în 2019.

haken vector 2018 review

Tot în zona editorială, se remarcă și scrisul despre muzică (prog cu precădere). Începutul lui 2018 m-a găsit la Observator Cultural (3 articole), după care am mai contribuit cu două materiale și pentru remarcabilul proiect independent The Intermission (unul în print, despre Steven Wilson. cine e cuminte îi împrumut revista).

Sfîrșitul lunii octombrie m-a găsit alături de prietenii Cosmin Hănulescu și Corina Grasu la începutul unui nou proiect editorial, eminamente dedicat rockului și metalului progresiv. Vorbim de ProgNotes, un alt pariu important pentru mine în 2019. Deocamdată am publicat un interviu cu trupa mea românească favorită din această zonă, Asemic și două recenzii: Riverside și Haken. Urmează și alte surprize! Echipei s-a alăturat și fotograful Dan Popescu, extrem de entuziasmat de idee ca și noi.

BONUS: la final, un nou proiect pe care vă las să-l descoperiți. Hai cu EV-ul! Ne vedem în 2019!